Förra helgen åkte jag och Jörgen D västerut för att vara med på IGG Norges höstträff på Nome flyplats. Vi hade bestämt att vi skulle jobba halvdag på fredagen och åka runt lunchtid så att vi skulle vara framme ungefär vid 18-tiden. Sagt och gjort. Själv åkte jag från jobbet i Göteborg kl 12:30. Jörgen startade lite tidigare från Dalarna. Navigatorn sade 44 mil för mig om jag valde att undvika färjor. Jag tog vägen via Dröbakstunneln under Oslofjorden och vidare via Drammen och Kongsberg. De sista tiotalet milen fram till Nome är verkligen ingen höjdarväg - smalt, kurvigt och låg hastighet. Men fram kom vi så småningom.

En Cub stod på fältet när vi kom fram.

Här ligger Nome

Sjön som ligger i ena banänden. Telemarkskanalen går igenom detta vattensystem.


När vi kom fram till flygfältet så hade våra norska vänner precis lagt av med flygandet för dagen och det var dags att åka till vandrarhemmet i det lilla samhället Lunde fem minuters bilresa bort. Vandrarhemmet visade sig vara mycket välordnat med fina rum. Det blev några timmars tjôt och några goda insmugglade svenska öl innan det var dags att dra ner ridån.

Modellerna redo för flyg

På lördagen startade vi som vanligt med briefing. Det var strålande sol, blå himmel och helt vindstilla. Oddvar var med på träffen och hade med en gigantisk Clipped-wing Piper Cub som han började att bogsera med. Det blev också lite bogsering med en stor Edge 540 innan Gunnar N tog vid med gamla trotjänaren Wilga. Luftrummet var stilla under förmiddagens flygningar så vi gick alla och hoppades på lite termisk aktivitet framåt eftermiddagen. Vi åkte in till Lunde och käkade en snabb lunch (hamburgare).

Oddvars gigantiska Cub

Flygklubbens bogserare "Maule"

DG-505 användes flitigt under helgen

Eftermiddagen fortsatte dock på samma sätt vädermässigt, termiken uteblev. Jag vet inte att jag någonsin har flugit segelflyg i så stilla luft. Helt otroligt stilla. Det var faktiskt ganska njutbart det också, att flyga helt utan påverkan utifrån. Det blev många bogserdrag under dagen.


Efter avslutad flygning så packades våra plan in i flygklubbens hangar och alla drog hem till vandrarhemmet. Grillen startades kl 20 och det blev en fin kväll med god mat och trevligt sällskap.

Söndag. Efter en snabb briefing drog “släpandet" igång igen. Vädret var det samma men vi fick några flygningar till innan det var dags att packa ihop för hemfärd. Vi lämnade Nome strax efter kl 13. Hemresan gick betydligt lättare eftersom vi passerade Drammen och Oslo utanför rusningstid.

Nome var en mycket trevlig bekantskap, en fin plats att flyga på. Vi rekommenderar er andra starkt att ta en tur dit nästa gång IGG Norge arrangerar en träff där.